T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / TİRE - Tire Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi sektörü, çalışan kadın sayısının artması, okul öncesi ve özel eğitimin öneminin fark edilmesi, okul öncesi eğitimin zorunlu eğitime dâhil edilmesi  bu alanda kaliteli ara eleman ihtiyacını arttırmıştır. Bu nedenlerle program çocuk gelişimi ve eğitimi alanında; problem çözme becerisine sahip, sabırlı, yeniliklere açık, iletişim kurabilen, sektörün ihtiyacına cevap verebilecek kalifiye, ara eleman standardına uygun bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı Programı'nda;

1. Erken Çocukluk Eğitimi,

2. Özel Eğitim dalları yer almaktadır.

Bu doğrultuda Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı uygulanmaktadır.

Bu programda öğrenciye;

  • Erken çocukluk eğitim dalında; erken çocukluk dönemi çocuklarının gelişimsel özellikleri, erken çocukluk ve özel eğitim kurum ve özellikleri, okul öncesi eğitim programı hazırlama, öz bakım becerileri, yetersizlik türleri ve kaynaştırma, oyunu  çocuğun  gelişim alanlarını destekleme   ve etkinliklerde kullanma, oyuncak hazırlama, kostüm hazırlama ve yüz boyama çalışmaları, çocukla etkili iletişim kurma, ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.
  • Özel eğitim dalında; erken çocukluk dönemi çocuklarının gelişimsel özellikleri, erken çocukluk ve özel eğitim kurum ve özellikleri özel eğitimde öz bakım, özel eğitim programı hazırlama, yetersizlik türleri ve eğitimi, , oyunu çocuğun gelişim alanlarını destekleme ve etkinliklerde kullanma, oyuncak hazırlama, kostüm hazırlama ve yüz boyama çalışmaları, çocukla etkili iletişim kurma ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.12. sınıfta öğrencilerimiz haftada 3 gün işletmelerde beceri eğitimi dersi kapsamında ilçemizdeki okul öncesi eğitim kurumlarında ve özel eğitim kurumlarında uygulama yapmaktadır. Bunun karşılığında da yasaların belirlediği oranda ücret almaktadırlar.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanından mezun olan öğrencilerimiz, seçtikleri dalda kazandıkları yeterlikler doğrultusunda eğitim sektöründe; Erken çocukluk eğitim kurumlarında, Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde öğretmen yardımcısı olarak çalışabilirler. Ayrıca alışveriş merkezlerinde, tatil yörelerinde konaklama tesislerinde ve çocuklara yönelik tüm organizasyonlarda çocuk animatörü olarak çalışabilirler.

Mezun olan öğrencilerimize, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi verilmektedir. Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi kapsamında, öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika/diploma ekiyle alınan ve başarılan modüller, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenmektedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.03.2013 - Güncelleme: 15.09.2023 11:37 - Görüntülenme: 6293
  Beğen | 2  kişi beğendi